📦 Tryb tylko do odczytu – prywatny serwer RPG-WoW «Mroczne Wrota» (~2006 r.)

Problem z zawieszaniem się komputera i grą w WoWa
« Wróć do forum  •  12 post(ów) w temacie 1 2
Post #1 16 Mar 2006, 17:09
wiec... mam problem z moim gruchotem. Zacznę od tego co tak wlasciwie mam w tej puszce (a nie jest to za wiele:/)

- Procesor: Athlon 2000XP - 1666 - podkrecony do 1800-1900
- Płyta graficzna: GeForce 4 MX - wbudowany w płyte (czerpie z ramow:/)
- Dysk : Segate Baracuda 80 GB.
- płyta MSI nVidia nForce2
- 256 RAM (chce dodac 512)
Temp na procku wysoka - ok 53 stopnie, ale zero problemow, nawet jak podkrece do 2000.

Karta jak mowilem wbudowana, do tego chlodzona tylko radiatorem.

I o co mi chodzi?

Zaczne od daaalekiej przeszlosci.

Dawno, dawno temu, mialem sobie kompa, ktory sie ciagle zawieszal. Doslownie co 5 - 10 min. Robil to niegodziwiec jeden, zwykle kiedy gralem, lub robilem jakies "trudniejsze" dla kompa rzeczy. Meczylem sie, meczylem, a mlodzik wtedy bylem i w koncu znalazlem!!! Wina tego bylo zle ustawienie czstotliwosci FSB/RAM, ktore ustawine na auto wszystko psulo... dlategoz to ustawilem na 1:1 i wszystko bylo cacy. Nastal okres błogosci. Moglem se grac itd.

Teraz to o co mi chodzi:
Jednakowoz te 256 Ram na dlugo nie starczylo. Postanowilem dokupic 512. Tak i zrobilem. I tu pojawil sie problem. Dokladnie jak wtedy, komp zaczol mi sie ciagle zawieszac:/ Bez przerwy mialem ekrany smierci, restarty kompa i podobne przyjemnosci.
Ciekawe objawy byly w WoWie... Zaczynalo sie od chwilowych "zamrozen" gry. Potem zaczol mnie wywalac 132. Nastepnie przeklamania graficzne (niedoczytanie niektorych tekstur, itp. zielone tlo itp.) i na koncu end:P reset gry lub ekran smierci...

Zastanawiajace bylo ze jesli komputer dlugo nie chodzil, to zadziej sie wszystko kopalo... Tak jakby sie zbytnio rozgrzewal... Jednak ten sam blad wczesniej usunolem, zmieniajac przy 256 na FSB/RAM 1:1... Tutaj juz to nie pomoglo.

Nie musze mowic, ze zmienialem sloty, probowalem podlaczyc tylko wylacznie 512.

Nie jest to raczej wina systemu, bo go reinstalowalem... (oczywiscie na 256, bo komp w zyciu by nie wytrzymal bez niebieskiego okienka na 512:/)

Tak wiec w smutku powrocilem po paru dniach do 256, jednak to nie to...
Musze cos wymyslic...

Co to jest i jak moge na to poradzic?

Za grafika stoja przeklamania graficzne... jednak na 256 nie bylo problemu...
To nie jest raczej wina SAMYCH ramow...
Procesor? Nawet mocniej podkrecony bywal i nic mu sie nie dzialo...

Wypowiedzcie sie! Bo ja juz nie wiem...
Post #2 16 Mar 2006, 17:21
Chyba stery mialem to smao stery do karty graficznej
Post #3 16 Mar 2006, 17:35
akurat sterow to nie jest wina... 😊 testowalem nowe stare itd...
Post #4 16 Mar 2006, 17:44
A druga mozlliwosc to twoj zasilacz nei wytrzymuje tez mi muwili ze cos takiego moze byc z tym zwiaczaene jaka masz sile zasilaczA?

Post #5 16 Mar 2006, 17:44
zasilacz dobry 400
Post #6 16 Mar 2006, 17:46
To nei wiem 😛
Post #7 16 Mar 2006, 19:00
Ja miałem podobny problem z grafiką.... może to przez nią
Post #8 16 Mar 2006, 20:19
to przez grafe
Post #9 18 Mar 2006, 20:58
Ja miałem podobnie, ale to RAMy mi się gryzły.
Miałem z dwóch różnych firm.
Post #10 18 Mar 2006, 22:20
Masz zasilacz 400 ale sprawdz dokladnie jakie masz napiecia, jakims programem, mi sie komp wieszal gdy mialem spadek napiecia na ramie... z 3.30V do 3.10V

Archiwum Mroczne Wrota • tylko do odczytu • 2026