📦 Tryb tylko do odczytu – prywatny serwer RPG-WoW «Mroczne Wrota» (~2006 r.)

Sprzedawcy w Hallach
« Wróć do forum  •  8 post(ów) w temacie
Post #1 16 Sep 2005, 12:38
Mam pytanie do GM'ów: czamy nie ma sprzedawców w Champions Hall ani w Hall of Legends??
Są tam do kupienia całkiem niezłe przedmioty:)
Post #2 16 Sep 2005, 13:08
Własnie z tego powodu ich tam nie ma. Zepsuloby to cala rozgrywke.
Post #3 16 Sep 2005, 13:44
Moim zdaniem nie i gracz powiniem miec do nich dostęp. Są tam przedmioty które są dopiero dostępne po 60lvl. Chyba wam zależy aby jak najwięcej było rzeczy działających?? Gram Hunterem i przez wiele skili które nie dziłają nie mam dużej zabawy. Jeszcze jak widze że dużo rzeczy nie ma to powiem krótko: Widziałem lepsze serwerki. Ten nie jest zły ale zawsze moze byc lepiej? Nieprawda?
Post #4 16 Sep 2005, 14:48
Moim zdaniem dobrze ze ich nie ma, przynajmniej trzeba sie wysilic aby miec dobry ekwipunek...
-mozna odkupic go od kogos
-zdobyc z bosa (potrzeba do tego kilku graczy...)
-albo wygrac na turnieju 😛

to ostatnie daje najwiecej satysfakcji...

Pozdrawiam...
Post #5 18 Sep 2005, 10:08
QUOTE(rastakol)
Moim zdaniem dobrze ze ich nie ma, przynajmniej trzeba sie wysilic aby miec dobry ekwipunek...  
-mozna odkupic go od kogos  
-zdobyc z bosa (potrzeba do tego kilku graczy...)
-albo wygrac na turnieju 😛

to ostatnie daje najwiecej satysfakcji...  

Pozdrawiam...

tak .. sie zgadza... chodzi o gre w świecie RPG... a nie natłuc potworków, odwiedzić vendora i już... unique znaczy unique...
Post #6 06 Mar 2006, 00:48
A ja wam na to tak powiem.

Kazdy gracz rozpoczynajacy gre od 1 levelu chce miec w miare silna postac. Tak wiec robi questy, zbiera itemy, szuka w necie gdzie to mozna znalezc. I teraz gdzie tutaj mamy RPG ? ha no wlasnie nie ma, bo tak jak w wiekszosci gier rozgrywka zaczyna sie od max. poziomu, zeby stworzyc w miare rowne szanse dla graczy, wiec taki gracz bedzie robil wszystko zeby osiagnac ten max level i najlepsze przedmioty.

Rezultat usuniecia kwatermistrzow i innych sklepikarzy jest taki ze gracze przesiaduja w miejscach gdzie drop jest rozsadny i zbieraja co sie da, zestawy zbroi, ubioru, bron itp. Gdzie tutaj jest RPG ?

Jasne, mozna usunac ten drop, wlasciwie to mozna tez usunac te moby, zrobic tak zeby nic nie dropowaly i wszystko dookola tak zmienic zeby gracz nie mogl zdobyc tego latwo. Czy o to chodzi?

Jak juz ktos zrobi ten 60 level, to moglby miec dostep do najlepszych itemow w grze, a takie oferuja kwatermistrze, bo te itemy sa przeznaczone na PvP. Teraz powstanie mysl ze ok, ale podnosimy cene - znow po co ? Zwiekszenie ceny spowoduje ze gracz bedzie wiecej ekspil i przesiadywal w miejscach z cennym dropem. Wyjdzie na to samo - brak RPG.

Usuwanie npc, zmiana dropu nie wyeliminuje levelowania postaci ani pogoni za itemami. Jezeli cos jest rzadkim dobrem, to jasna sprawa ze kazdy bedzie tego szukac ile tylko bedzie sie dalo i postawi sobie to jako priorytet. Staje sie to nudne. A tak gracz skupi sie na robieniu questow, jako tych dajacych najwiecej doswiadczenia, majac swiadomosc ze w momencie kiedy osiagnie poziom 60 bedzie mogl wyposazyc siebie w to co najlepsze.

A teraz druga strona medalu. Jest taki sklep, gracz ma juz pieniadze kupuje i ma juz wszystko co mogl zdobyc. Jezeli faktycznie jest klimatyczny i lubi zabawe RPG nie pozostanie mu nic innego jak tylko odgrywac swoja postac, tworzyc eventy we frakcjach, czyli wlasnie to co propaguje MW.

Dodatkowo, calkiem milo wyglada jak wojownicy hordy czy przymierza wygladaja jednolicie. Mozna to wtedy poniekąd nazwać swego rodzaju armią.

Nie widze sensu w utrudnianiu graczom zdobycia itemow, bo nie wiem czemu ma to sluzyc? Jesli chodzi o wczesniej wspomniany wysilek zdobycia przedmiotu, to quest itemy nie sa raczej bardzo wymagajace do zdobycia, jesli ktos ma troche oleju w glowie to jest w stanie sprawdzic sobie na np. allakhazamie jaka jest szansa na drop danego przedmiotu ktory poszukuje i wybrac najbardziej prawdopodobny, co znow ten caly trud niweluje. To usuwanie dziala troche jak takie bledne kolo.

Od gracza mozna czasem faktycznie odkupic cos ciekawego, jednak czesto sa to quest itemy bo tylko te mozna sprzedac komus, reszta podniesiona z ciala najczesciej jest "binds when equipped" wiec przekazanie czy tez sprzedaz jest nie mozliwa.

Ubicie bossa jest mile, gdy robi sie to faktycznie cala gildia np w 7 czy 10 osob jest wtedy naprawde sympatycznie i wieksza radosc jest z samego faktu ubicia stwora niz z jego dropu. Bo tak czy siak, juz z kupionym ekwipunkiem mozna znalezc w takim bossie jeszcze cos ciekawego, jakis kolczyc, pierscien czy inna bron. Ekwipunek od kwatermistrza w niczym nie przeszkadza.

Jedyne z czym sie zgodze to to, że miło wygrac coś na turnieju. Szkoda ze tych turniejów nie ma 😊 (czesto)
Post #7 06 Mar 2006, 06:48
Pytasz czemu to ma służyć? Ja ci powiem- nawet jak gracze będą się męczyć żeby wydropować z bossa jakiś unikatowy przedmiot, nawet jeśli będą to robili długo, to oznacza to tylko, że ten system działa. Nie ma dla mnie niczego unikatowego w miecz czy kolczyku ze sklepu. Nic. Dobrze, że zostali usunięci kupcy.

Usuwanie npc, zmiana dropu nie wyeliminuje levelowania postaci ani pogoni za itemami. Jezeli cos jest rzadkim dobrem, to jasna sprawa ze kazdy bedzie tego szukac ile tylko bedzie sie dalo i postawi sobie to jako priorytet

No toto właśnie

Staje sie to nudne

Trzeba mieć trochę samozaparcia. A jak chodzi ci o nudne kompletowanie to idz na arene albo zrób wyprawę na Hordziaków/Sprzymierzonych (niepotrzebne skreślić).

Od gracza mozna czasem faktycznie odkupic cos ciekawego, jednak czesto sa to quest itemy bo tylko te mozna sprzedac komus, reszta podniesiona z ciala najczesciej jest "binds when equipped" wiec przekazanie czy tez sprzedaz jest nie mozliwa.

Z bossów często wypadają przedmioty "Binds when picked up" i to tych nie da się potem odsprzedać. Te drugie można sprzedać pod warunkiem, że nigdy się ich nie założy na siebie.

Dodatkowo, calkiem milo wyglada jak wojownicy hordy czy przymierza wygladaja jednolicie

Nie, to WCALE nie wygląda miło. Powiem ci, że gdy zaczynałem grać w WoW'a miałem już dość długą grę za sobą w innego MMORPG'a- Lineage2. Tam już mi bokiem wyszła jednolitość (stosunkowo mało sprzętu dostępnego sprawiał, że na określonych poziomach wszyscy wyglądali zazwyczaj identycznie).
Tym co rzuciło mi się od razu w oczy w WoW'ie było to, że tutaj właściwie na samym początku dwie rozpoczynające grę postacie poróżnią się sprzętem- choćby były z tej samej klasy.

-albo wygrac na turnieju tongue.gif

Zróbmy turniej 😀
Post #8 06 Mar 2006, 16:09
Na to kazdy bedzie mial osobny poglad. Moja mysl jest pod katem zaimplikowania RPG w graczy w wiekszym stopniu niz dotychczas i dobrowolne odsuniecie od ekspienia. Podczas gry mozna zdobyc na tyle dobre bronie, ze mieszcza sie one w 10 najlepszych z danej kategorii. Potem juz roznica robi sie malutka.

Co do tego unique, to nie przykladalbym do tego takiej wagi jak 3/4 graczy z levelem od 60 i wiecej ma jakas czesc zbroi ktora tez jest unique. I tak kazdy bedize miec swoj zestaw to tylko kwestia czasu, czasu ktory bedize spedzony na lootowaniu i zabijaniu mobow a nie na RPG

Archiwum Mroczne Wrota • tylko do odczytu • 2026