📦 Tryb tylko do odczytu – prywatny serwer RPG-WoW «Mroczne Wrota» (~2006 r.)

Co lubicie czytać ..
« Wróć do forum  •  19 post(ów) w temacie 1 2
Post #1 22 Jul 2005, 05:12
Hmm temat ten jest dość powszechny ale nie zaszgodzi go ciągnąć bo dzięki takim tematom poznałem wiele ciekawych książek 😀

Chciałbym polecić w szczególności "Dragon Lance" sage ... w jej skład wchodzi około 40 tomów
napisane przez Margaret Weis i Tacy Hickman .
Osobiście polecałbym "Kroniki Dragonlance" ... "Kroniki Ristlina" oraz "Legędy Dragonlace"
mnie osobiście najbardziej przypadły do gustu 😀

Jeżeli lubicie polskich autorów ... i mocny humor to musicie przeczytać serie książek polskiego pisarza Jacka Piekary O przygodach pewnego Inkwizytora ... w troszke alternatywnym świecie ...Naprawde polecam... są to " Sługa Boży" ; "Młot na Czrownice" oraz "Miecz Aniołów".

Jeżli preferujecie S-F (sience fiction 😛) to polecam ksiązki Orsona Scota Carda ... w sumie najbardziej serie książek którą rozpoczyna "Gra Endera" ... i dalsze części

Później jeszcze coś dopisze bo zapomniałem Autorów 😛:P :mrgreen:
KEt
Post #2 14 Aug 2005, 17:09
no prosze...to moze ja dodam cos od siebie , preferuje Fantasy wiec z tego gatunku beda wszystkie ksiazki...

szczerze polecam sage Swiat Czarownic A.Norton, ostatnio w raczki wpadla mi 3tomowa historia pewnej Panaksenarion ( E.Moon Córka owczarza, Podzielona wiernosc, Przysiega zlota ), wiadomo ze ksiazek Tolkiena nie mozna przegapic 😊 hehe, co by tu jeszcze

aaaa R.Hoob i jego opowiesci o Skrytobojcy (3tomy ostatnio wznowione), takze ostatnio wznowiono ksiazki D.Eddingsa Belgeriade i Malloreon ( w sumie 10ksiazek 😀 )

ostatnio zanurzylam sie w historii tkanej przez T.Goodkinda ^^ male pismo, ale za to jaka powiesc ( przeczytalma narazie 3 tomy i mowie wciagaja 😀 )

aaa calkiem fajne i w klimacie sa ksiazki wydawane przez wydawnictwo ISA z serii Diablo ,Warcraft i Starcraft 😊 , szczegolnie do gustu przypadly mi te 2 pierwsze ( wydano po 3 ksiazki z kazdej serii )

dla mlodszych fanow fantasy polecilabym trzy ksiazki J.P.Blaylock Statek elfow, Znikajacy karzel i Kamienny olbrzym
bardziej juz mieszanka sf i fantasy - P.Anthony Peknieta nieskonczonosc i Blekitny adept ( polecam )
Post #3 18 Aug 2005, 20:08
haha dragonlance moze byc ale 1000 razy lepszy jest Forgotten Realms! ja nalogowo qpuje ksiazki ktorych akcja rozgrywa sie w tym swiecie szczerze polecam!!! www.isa.pl
pozatym mistrz Sapkowski rooox i nie tylko wiedzmin ale tez Narrenturm i Bozy Bojownicy! nie tylko smieszne na maxa ale tez kozacko wciagajace.. hmm moge polecic tez Diune bo ta ksiazka wymiata chociaz wole fantasy niz scifi
Post #4 19 Aug 2005, 08:49
Poczytajcie sobie Terry'ego Pratchetta!! To świetny satyryk i fantasta! Napisał mnóstwo książek a akcja wszystkich rozgrywa sie w świecie dysku: jest to dysk-jakby odwócony talerz mało tego stoi na grzbietach 4 ogromnych słonie które z kolei stoją na wielgachny żółwiu morskim Wielkim A'tuinie:). Jeszcze wam mało? to poczytajcie "Blask Fantastyczny", "Czarodzicielstwo", "Morta" albo moje ulubione "Ciekawe Czasy" ubaw po pachy....
Post #5 20 Aug 2005, 12:45
Ja czytam raczej polską fantastykę.
Mezjo ma racje. Piekara napisał świetne opowiadania i warte są poświęcenia na nie czasu. Psychika naszego ikwizytora i dialogi są genialnie zrobione.

Na drugim miejscu polecam książi Andrzeja Ziemiańskiego, Achaja. Przeczytałem już ze trzy razy i nadal nie mam dość.

No i jeszcze koniecznie trzeba wspomnieć o moim ulubionym bohaterze, którym jest Jakub Wędrowycz, egzorcysta amator i bimbrownik ekspert. Książki Andrzeja Pilipiuka rozśmieszą każdego. Są to opowiadania więc dwa, trzy mogą sie komuś nie spodobać ale reszta położy go na łopatki.

pzdr
Post #6 20 Aug 2005, 15:54
aaaa zapomnaielm o jakubie wedrowyczu :roll: hehe dobrze hirden ze o nim napisales niemozna nie polecic pilipiuka 8)
Post #7 21 Aug 2005, 10:58
Ja lubię fantasy i komedie (a poza tym wszystko co dobre 😊 )
Ostatnio zaczytuję się w książkach Prattchetta, przeczytałem trochę polskiej fantasy (Baniewicz), trylogię "Córka mrocznego elfa" z Forgotten Realms i "Złego" Tyrmanda (1. część)

Jesłi chodzi o ulubionych twórców to Tolkien, Sapkowski, Pratchett jako stałych i wielu okresowych
Post #8 18 Jan 2006, 15:58
Ja czytam Sapkowskiego (Wiedzmin, Trylogia o Rainmaże z Bielawy, itp) Pathetta też lubie( najlepsza jego ksiazka to zdecydowanie "Pomniejsze Bóstwa). Z Piekary to tylko opowiadania o Mordimmerze Madderinie. O wendrowyczu Pipulnika tylko słyszalem , ale obiecuje nadrobić :padam:
Post #9 18 Jan 2006, 16:10
głownie fantasy, zwlaszcza sapkowski , mordimer piekary, a. brzezińska
itd. głównie polska
Post #10 18 Jan 2006, 22:02
Jeśli chodzi o polskich autorów to wymienieni Sapkowski, Ziemiański, Pilipiuk, Piekara oraz nie wspomniany Grzędowicz i jego "Pan lodowego ogrodu" - bardzo dobra książka. Polecam.

Jeśli chodzi o autorów zagranicznych to godni uwagi są William King (seria Zabójców - 7 części), Patricia McKillip (3 tomy Mistrza Zagadek), Duet Dan Abnett i Nick Vincent (2 wspaniałe zbiory opowiadań) no i oczywiście Tolkien bo od niego zaczęła się moja przygoda z fantasy.

Archiwum Mroczne Wrota • tylko do odczytu • 2026