|
Post #11
19 Jan 2006, 00:18
Mnie tam Tolkien nie podchodzi, takie toto jakieś mdłe
|
|
Post #12
19 Jan 2006, 14:45
hm.. ksiazki jakie ostatnio przerobiłem...
- polecam dokonala ksiazke "Nad Niemnem" - doskonałe opisy przyroody, połączone z wartką akcją! - "Pan Tadeusz - doskonałe dzieło naszego wieszcza narodowego. Co to za styl, język! Tylko geniusz mogl stworzyc cos takiego! - "Lalka" - dawno nie widzialem tak wspaniale zawiązanego wątku miłosnego w utworze! Do tego ta nieprawdopodobna historia życia Wokulkiego i naprawde rozwalajace wpisy w dzienniku Rzeckiego! - Dziady - Dosknała książka znanego juz wam Mickiewicza! Polecam znany i lubiany (zwłaszcza przez uczniow) fragment książki powszechnie nazywany "Wielką Improwizacją"! Jak ktos nie zna, zapraszam do przeczytania! Nie porzałujecie tego!!! (i tak bedziecie musieli... ) |
|
Post #13
19 Jan 2006, 15:05
Zapomniales jeszce o jednej bardzo znanej pozycji w klasie 2 "Potop" 😊
|
|
Post #14
19 Jan 2006, 15:07
Potop hmm... to nawet sie troche klimatycznie zgadza z fantasy:P
|
|
Post #15
19 Jan 2006, 15:44
Matura w tym roku a ja nie przeczytałem żadnej z tych pozycji - i nie mam zamiaru. Albo dam sobie rade albo nie, ale odbędzie się to na moich zasadach. POwodzenia życzę tym, którzy próbują.
|
|
Post #16
22 Jan 2006, 22:41
Ja ostatnio czytam tylko książki z "Forgotten Realms". Teraz jestem przy III księdze "Trylogii Mrocznego Elfa" R.A.Salvatore
|
|
Post #17
22 Jan 2006, 22:48
Ja z Forgottena czytalem tylko Grzbiet Świata tego samego autora. Nie podoba mi się klimat świata w ogóle... ale była jedna fajna scena jak faceta końmi rozrywali... Ale opis! Aż włos się jeży na głowie 😀
A co do mrocznych elfów czyli tych drowów to pomysł nie podoba mi się strasznie. Każdy kto gra w D&D gra drowem. Ogólnie rasa superbohaterów. Mogli od razu nadać im ststus bogów i jeszcze łatwiej by się grało :/ |
|
Post #18
23 Jan 2006, 01:57
Ja ostatnio czytam dużo książek o tematyce fantazy, tylko nie do końca rozumiem klimat i zawiłości fabuły, wogóle rozdziały jakoś kiepsko są powiązane, np. Krysickiego i Włodarskiego 😛. Temp wie co mam na myśli 😊.
|
|
Post #19
26 Jan 2006, 02:57
Ja o drowach napisac conieco chyba moge, bo gram w świecie FR bez mała 3 lata. Drowy są rasą przeżartą złem i okrucieństwem. Spotkanie drowa równa się praktycznie ze śmiercią, śmiercią w strasznych męczarniach. Są one postrachem całego prawie podmroku. A to, że jeden Drizzt się wyróżnia, jest uosobieniem szlachetności, to inna sprawa. Sam za nim nie przepadam, a książki z nim czytałem gównie dla innych bohaterów, takich jak Bruenor Battlehammer, Wulfgar czy Regis. Nie można z pewnością nazywać drowów super bohaterami. Wręcz przeciwnie, są oni zakałą Faerunu. A jeśli chodzi ci o ich statystyki, to nei jest to sprawa ważna, przynajmniej wśród moich kolegów. W innym razie, nikt chyba nie grał by półelfem czy człowiekiem.
A co do książek, to zawsze i wszędzie odpowiem SAPKOWSKI. Wiedzmina wszystki księgi przerobiłem w tydziń, a przez nową trylogie Narreturma zostałem posądzony o narkotyki itp 😛 , wiecie, podkrązone oczy, zasapany, a jak wracam do domu, odrazu biegne do pokoju.! O tolkienie wspominać chyabnie musze, bo to on stworzył to co najleprze w fantastyce. Oprócz tego opowieści z FR są często bardzo ciekawe. A z tych szkolnych to polecam Tristana i Izolde 😛 . |
| Archiwum Mroczne Wrota • tylko do odczytu • 2026 |