📦 Tryb tylko do odczytu – prywatny serwer RPG-WoW «Mroczne Wrota» (~2006 r.)

Postacie
« Wróć do forum  •  51 post(ów) w temacie 1 3 4 5 6
Post #41 26 Aug 2005, 15:54
I znów tłumaczę:
- Zwiadowcy mieliby za zadanie rozpoznanie, czyli:
+ wspomniane juz szukanie wrogów
+ sprawdzanie siły wrogów [bynajmniej nie poprzez atak], w związku z tym zwiadowca powinien być obeznany z rasami, rodzajami potworów, klasami [zarówno przymierza jak i hordy]
+ szukanie dobrych miejsc do ataku
+ w razie zbyt dużej liczby wrogów [bądź zbyt dużej siły] szukanie sposobu obejścia
+ szukanie słabych punktów [jak chociażby wspomniane pierwsze odbijanie Stormwind, gdzie bodajże najłatwiej było wybić Warlocków kontrolujących Infernusy [to jest słaby punkt]]
+ ogólne rozpoznanie terenu
+ wszystkie powyższe punkty powinny być odbywane tuż przed bitwą, kiedy to armia jest gotowa [ma gdzieś rozbity obóz i tylko czeka na informacje od zwiadowców] więc powinna to być osoba szybka

- co do gildii i ich ról... ja mam zamiar w najbliższym czasie stworzyć gildię najemników, w której to będzie możliwe wynajęcie za pieniądze ochrony, pomocy itp. ... pozatym gildie mogłyby być odpowiednikami wspomnianych kilka postów wcześniej cechów rzemieślniczych np. Cech płatnerzy to by była gildia ..., a cech górniczy to gildia ... [w miejscu kropek powinny być nazwy gildii, jednakże wolałem nie ryzykować :] ]

To chyba tyle... ponownie mam nadzieję, że wszystkie niejasności wyjaśniłem...
Wracam szkolić mojego paladyna w walce mieczem i tarczą [bo z tym to mi cienko idzie :] ]
Aha, Andrju łotrzyki [Rogue] wręcz powinny wlczyć sztyletami [w końcu to ich broń główna]...

Pozdrawaim!!!
Post #42 26 Aug 2005, 20:34
To nie jest "Raven" tylko "Raven de Kruk". Różnica zasadnicza!
A tak poza tym to nie umiecie innej se nazwy wymyslic, tylko wybierac podobna do GMa?{BlackRaven, Raven de Kruk, ciekawe co jeszcze?} Nic z tego dobrego nie wyniknie poza wieloma pomyłkami...
Post #43 26 Aug 2005, 21:15
Panowie ja szczerze mowiac uwazam ze :

1.pomysl z wojskiem to klawa sprawa ja i kozacy z The Lightbringers chetnie do wojska wejdziemy ja moge byc ich dowodca bo jestem wmiare w tych sprawach okopany 😛 I chlopaki mnie lubia wiec z tym patentem u mnie klopotow nie ma. A moze jaki zold by byl 😀

2. To o kontroli miast tez mi sie bardzo podoba guild master ustawainy by byl jako gubernator albo burmistrz ustalal by podatek ale bez przesady ze 20 g na sekunde albo cos:P:D:D bo tak to zfajnie by bylo

I uwazam ze powinno byc wiecej bitew w stylu Obrona Stormwind albo attack na Thunderbloof
bo to sprawia ze gra ma fabule a ja sie chce bawic a mam takie pragnienia krwi ze potowry mi nei starcza....

NeStoR
Post #44 27 Aug 2005, 09:02
Widzę, że aprobata wielka, więc może ropoczynamy apel do GM'ów:

W imieniu wszystkich chętnych prosiłbym kilku GM'ów o:
1. Stworzenie dwóch nowych tematów w tym, dziale:
+ "Biesiady"
+ "Wojsko"
[chyba, że nie macie nic przeciwko, żebym ja je założył]
2. Udostępnienie wspomnianych pancerzy strażników [oczywiście o wiele gorszych wersji, bo chodzi przede wszystkim o to, żeby były jednolite mundury, ale oczywiście nie za słabych, żeby nie okazało się, że wszyscy padają po kilku ciosach] [najlepiej byłoby utworzyć handlarza z takimi pancerzami, tyle że różnej jakości dla różnych leveli, choć oczywiście o tym samym wyglądzie]
3. Częstsze Eventy typu najzad na Stormwind, Odbijanie Goldshire itp. z informacją uprzedzającą [np. że za 30 minut armia wroga dotrze do Stormwind]

Proszę o pozytywne rozpatrzenie powyższych podpunktów
Podpis: Raven de Kruk

P.S.: Najważniejsze punkty to 1. i 3. [w przypadku niemożności spełnienia 2. będziemy kombinować]
P.S.2 : Ksywki Raven de Kruk używam już od kilku lat i btynajmniej nie jest ona od nikoga "zerżnięta"... Było to imię jednej z moich pierwszych postaci W RPG'u D&D...
Post #45 27 Aug 2005, 10:53
to jeszcze pytanie odnośnie wojska... prosze przedstaw całą specyfikacje jak to ma wyglądać...
najlepiej na PW mnie
Post #46 27 Aug 2005, 13:14
Wypowiem się w tej sprawie choć nie gram jeszcze na serwerze i chyba prędko nie zagram... 😉 Grałem kiedyś w takiego MMORPGa zwanego Lineage2. Akurat miałem przyjemność grać na serwerze klimatycznym, więc mogę przedstawić parę pomysłów swoich i moich kumpli 😊 Do rzeczy:
1. Podpisuję się wszystkimi kończynami pod stworzeniem "wieczorów w tawernach". Spotkamy się przy piwku, pogadamy, może dojdzie do jakiejś bijatyki... 😊 Krasnoludy będą wniebowzięte ;p. Naprawdę, w takch miejscach mamy klimat pełną gębą.
2. Przeróżne śmieszne i poważne eventy: mam na myśli śluby, spotkania poetów itd. itp. Dokładniej: Ślubów nie muszę tłumaczyć. Spotkania poetów, bardów- spotkania ludzi którzy lubią sobie pośpiewać, poopowiadać zabawne a i czasami mrożące krew w żyłach historie o bohaterskich czynach...(i innych podobnych). Można również zorganizować jakiś spory wypad na mocnego bossa(to znamy chyba wszyscy). Fajną zabawą jest też tzw. "goniec". Już tłumaczę:
Mniej więcej wygląda to tak jak maraton z przystankami. Wszystkie osoby zaczynają w jednym miejscu. Od jakiegoś GMa dostają PRZYBLIŻONE wspólrzędne pierwszego przystanku. Na pierwszym przystanku stoi osoba która podaje pierwszą część hasła i współrzędne następnej. Itd. itd. aż do mety. Oczywiście nie można używać teleportów i wszystkiego innego czego zabronią GMowie 😊
3. Wojsko to chyba jeszcze przesada choć... W takim wypadku musiałyby się spotkać wszystkie osoby grające na serwie. I najlepszą zabawą jest jak zwykle oblężenie zamku- jedna drużyna atakuje, druga broni i na odwrót.

I to by było na tyle, prawdopodobnie sporo jeszcze mi się przypomni, więc jeszcze się udzielę w dyskusji.
Post #47 04 Oct 2005, 06:31
QUOTE(Raven de Kruk)
Chcecie na temat?

To prosze:
- biesiady [czyli okazja do picia] - w jeden dzień w tygodniu zbiórka w karczmach [wiem, że wyżej już o tym pisałem, ale wymyśliłem urozmaicenie]... i są śpiewy [a właściwie wiersze... mianowicie jeden gracz na początku rzuca refrenem, który wszyscy co zwrotkę w miarę jednoczesnie powtarzają, po czym zaczyna pisac zwrotki i czeka na refren itd. itd. ... oczywiście zwrotki i refren powinny być ciekawe, na temat i najlepiej żeby się rymowały]... po drugie, w ten dzień piwo będzie znacznie tańsze [a dla gracza który \"zaśpiewa\" mogłoby być nawet darmowe piwo]... a jak muzyka i piwo to jeszcze tańce :] ... no i opowiadanie kawałów...
- jeszcze a propo piwa [widziałem barmana w Lion's Pride w Goldshire... od razu kupiłem piwo :] ] według mnie piwo ma niewłaściwy efekt [postać wygląda jak otruta a nie upita]... a jak chciałem się zaśmiaś to mi tylko napis wyskoczył... powinno być tak, że słabsze trunki powodują spowolnienie, a silniejsze unieruchomienie i przewrócenie [tak jak komenda /sleep], ale nie uniemożliwiają śmianie się [to wbrew logice :] ]... aha i animacja powinna być taka, jak przy piciu zwykłych napojów [że widać kufel] [przynajmniej u mnie jest coś innego...
- rzemiosło [na wzór średniowiecznych cechów] - gracze mający tą samą profesję/rzemiosło zbierają się w grupach [cechach], jeden [albo dwóch... góra trzech] jest mistrzem cechu i zleca zadania za które płaci [w jaki sposób zarobi pieniądze na opłacenie pracownika zależą od niego samego]... [zobowiązany jest również zaopatrzyć pracowników w surowce... ale nie wyposażenie]... i różne cechy mogą współpracować ze sobą, otóż np. cech górników przetapia surowce [a może również być osobny cech hutników, którzy się tym zajmą] i sprzedaje kowalom [którzy też mogą się dzielić na płatnerzy, tych co kują broń [tu może już lepiej nie dzielić tylko np. różni pracownicy różne rzeczy robią: jeden miecze, drugi topory, a u płatnerzy to samo], tych od kamieni ostrzących i innych takich], zielarze sprzedają zebrane zioła alchemikom, myśliwi sprzedają skóry, futra i tkaniny krawcom i garbarzom [nie mylić z grabarzami] itd. itp. ...
- regularne wojsko - czytałem na forum bodajże o oblężeniu i odbijaniu Stormwind [jak czegoś takiego nie było to mnie poprawcie]... skończyło się to klęśką... czemu?... Bo nie było regularnego wojska która na skinienie powinno pojawić się i bronić/atakować... w każdym, ale to każdym RPG występuje regularne wojsko [wspomnę kilka[nie koniecznie to będą RPG]: Ultramarines [Warhammer 40k], Jazda Rohanu [MERP], Armia klonów [Star wars RPG], że o zastępach paladynów, wojowników i oddziałach mistycznych łuczników z D&D nie wspomnę... opis regularnej armii znajdziecie nieco niżej [wolałem to zrobić w podpunktach, a tu by się mieszało z innymi podpunktami]
- bitwy - skoro mówiłem o wojsku to wspomnę jeszcze o tym... ktoś kiedyś mówił o bitwach na forum, jednakże ja uzupełnię... owszem powinny odbywać się na neutralnych terenach [chyba, że któras ze stron zdecyduje się przejąć np. miasto albo teren strony przeciwnej] ale z zasadami regularnych wojsk [opisanymi poniżej], a nie na zasadach wyjętych wprost ze stadionów... Krótko mówiąc, chodzi o to, żeby bitwy przypominały takie jak choćby z Warcraft'a 3...

Biesiady: [co to jest już pisałem teraz rozwinięcie]
- biesiada rozpoczyna się gdy pojawi się organizator [coś ala konferansjer], który prowadzi biesiadę, otwiera on biesiadę krótką przemową [anegdotą, krótkim przywitanie lub czymś podobnym] po czym mówi pierwszy kawał lub \"śpiewa\" pierwszą piosenkę
- organizator zobowiązany jest rozdawać piwo osobom, które zaśpiewają lub opowiedzą dowcip [jak napisałem wyżej]
- osby biorące udział w biesiadzie powinny siedzieć lub tańczyć [jak kto woli]
- kiedy ktoś śpiewa/opowiada powinna panować cisza [wyjątek to refren piosenki]
- jak ktoś po piosence/dowcipie chce coś powiedzieć powinien posłużyć się komendą /wave i czekać na udzielenie głosu przez organizatora
- rozmowy między sobą powinny odbywać się na whisperach lub kanałach prywatnych [czy jak tam się to nazywa]
- proponowałbym, żeby przychodzić na biesiady w ubraniach [nie w zbrojach i szatach] i bez broni
- zakaz uzywania czarów [druidzi mają tam bodajże takie coś, że stają się ledwie widoczni, to też wyłączyć... w końcu wszyscy powinni słuchać gracza, a nie krzesła [tak to wygląda]]
- biesiadę zamyka również organizator poprzez wygłoszenie mowy pożegnalnej [anegdoty, krótkiego pożegnania lub czegoś podobnego]

Regularne wojsko:
- Rekruci powinni być powyżej 20 poziomu
- powinni nosić jednakowe uzbrojenie [tu apel do GM o zbroje dla 20 poziomowców takie jakie noszą strażnicy poszczególnych ras [nie chodzi o to, żeby były wypaśne, tylko żeby były identyczne i odpowiednie]]... oczywiście każdy kadet zobowiązany byłby do kupna zbroi za własne pieniądze [tak jak w rzymskich legionach]
- broń mogłaby być kuta już przez kowali [również identyczna]
- odstępstwem od powyższych reguł jest moment, kiedy gracz znajdzie/kupi zbroję/broń o tym samym wyglądzie, ale lepszą [w przeciwnym razie żadnych odstępst]
- jedynie dowódcy oddziałów mogliby nosić zbroje wyróżniające się [choć i tak powinny być to tylko niewielkie zmiany]
- raz na jakiś czas odbywał by się przegląd wojska [musztra i te sprawy]
- w przypadku bitwy, zdobywania/odbijania miasta itp. obowiązkowo wszyscy zjawiają się na miejscu w pełnym umundurowaniu
- każdy zobowiazany jest słuchać się swego dowódcy
- dowódca ma obowiązek ruszać w bój razem ze swoimi żołnierzami [pokazać co mają robić, dać im przykład do naśladowania]
- w przypadku dezercji, niestawienia się bez poważnej przyczyny, nieposłuszeństwa wobec dowódcy itp. grozi sąd wojskowy [poważniejszy niż forumowy :] ]
- Przypożądkowanie:
+Żołnież [Paladyni i wojownicy] - ludzie - pancerze strażników Stromwid, krasnoludy - Ironforge  - elfy - Teldrasil - gnowy [nie są brani pod uwagę] - do ustalenia; broń: ludzie - miecze jednoręczne/dwureczne [najlepiej zrobić dwa oddziały], krasnoludy - topory [to samo co w przypadku ludzi], elfy - miecze [to samo]
+Strzelcy [Łowcy \"Hunterzy\"] - ludzie - [nie są brani pod uwagę], krasnoludy - pancerze mountainerów, strzelby, elfy łuki, pancerze [do ustalenia], gnomy [nie są brani pod uwagę]
+Zwiadowcy [łotrzyki \"Rogue\" i łuwcy ludzi i gnomów, wojownicy gnomów] wszystkie rzeczy do ustalenia za wyjątkiem obowiązkowej chusty na twarzy
+Magowie [Magowie, Druidzi i Warlockowie]: do ustalenia szata i broń
+Kapłani [Kapłani i Druidzi]: do ustalenia szata, broń obuchowa
Funkcje:
+Żołnierz - \"siepacz\", walka w pierwszym szeregu
+Strzelec - wsparcie ogniowe żołnierzy
+Zwiadowca - zakradanie się na miejsce bitwy i zbieranie ważnych informacji
+Mag - atak i wsparcie magiczne
+Kapłam - uzdrawianie i wskrzeszanie, wsparcie magiczne

To jest ważne:
1. Wszystko to jest dla graczy RPG'owych, czyli takich którzy stawiają czerpanie przyjemności i zabawy z gry nad siepanie potworów, nabijanie poziomów i zdobywanie coraz lepszego sprzętu [tacy to są gracze Hack 'n' Slash'owi]... oczywiście udział w tych rzeczach [jeśli GM'owie je wprowadzą] jest chęcią graczy do wspólnej zabawy, a nie przymusem nałożonym przez innych [nie chce ktoś, to nie, łaski bez]
2. Opisane rzeczy w \"Regularnym wojsku\" dotyczą na razie tylko przymierza [nie wiem jak jest z hordą], ale napisałem to w ten sposób, żeby dało się łatwo przerobić... oczywiście w podpunkcie tym nie chodzi o ogromne armie, tylko o małe, wręcz kameralne oddziały [choćby takie jakie widzieliśmy w Warcrafcie 3 [po kilkunastu żołnierzy]]...

Edit:
Uzupełnienia: [za późno sobie przypomniałem]
Biesiady:
- wykidajło [czyli tzw. bramkarz] - wiadomo, byłaby to osoba wysokopoziomowa i jedyna, która ma prawo mieć na sobie zbroję i broń podczas biesiady; jak ktoś będzie się wpraszał uzbrojony, niestosownie się zachowywał itp. bramkarz \"wyrzuca\" delikwenta [czyt. okłada go]; najlepiej, żeby bramkarzem był GM [w razie, gdyby delikwent nie miał zamiaru opuścic lokalu mimo swojej n-tej śmierci można by nałożyć na niego bana na czas biesiady [o ile to możliwe, bo szczerze mówiąc ja się na tym nie znam]].
- organizatorem może być zarówno GM jak i gracz [na początek mogę nim być ja... jeśli tylko naprawię błędy [#132]], który z własnej kieszeni [dlatego wolałbym, żeby od czasu do czasu gracze i GM'owie wykazli się inicjatywą, bo mój portfel ma dno :] ] opłaca piwo dla przemawiających [śpiewających/opowiadających]
- przydatne komendy:
+/wave - zgłaszanie się [chęć zaśpiewania/opowiadania, tylko w przerwie między tymi czynnościami... nie w trakcie]
+/point - organizator pokazuje następnego przemawiającego jednocześnie mówiąc jego imię [w razie gdyby wskazał nie tą osobę co chciał]
+/applaud - chyba nie trzeba mówić po co to...
+/dance - dla roztańczonych :]
- jeśli pomysł by przeszedł możnaby założyć osobny temat, w którym zapisywałoby się kiedy i gdzie następna biesiada oraz teksty najciekawszych/najpopularniejszych piosenek

Regularne Wojsko:
- osoby które kożystają z innych broni niż zapisano [np. ja będąc paladynem walczę dwuręcznymi młotami, a nie widziałem innych, którzyby też używali młotów] będą albo dowódcami [wspomniany wcześniej element wyróżniający], albo tzw. herosami [nie będą należeć do żadnego oddziału] albo będą musiały rozpocząć [zapewne długotrwałe] szkolenie w używaniu danej broni...

To tyle, macie pytania to piszcie [choć starałem się tak to napisać, żeby więcej pytań nie było, w tym dopisałem uzupełnienie]... Jak wymyślę jeszcze coś ciekawego to z pewnością napiszę...

Pozdrawiam wszystkich!!!

zajerzysty pomysl co do tego wojska ale z tym uzbrojeniem mogly by byc tak ze (tak jak ty pislaes) jest identyczne z uzbrojeniem Stormwind
na 20 lvl niech ma sredni armor zbroi na 20 lvl, niech bede zbroje na 30 lvl identyczne ale wiekszyz ramor itd co 10 lvl. Aha i mozna by bylo zrobic tak ze gdy przychodziloby walczyc to KAZDY np czlowiek paladyn/wojownik ma np w banku caly komplet KTOREGO NIE KUPOWAL i gdy przyjdzie czas zeby wyruszc na horde kazdy ubieral by sie w swoja zbroje etc. wtedy kazdy kto by szedl wygladalby identycznie jak wojsko (najwyszej mialby Tabard swojej gikldii)
Post #48 09 Oct 2005, 14:27
Jak czytalem ostatni post to sie cieszylem narescie ktos kto madrze napisal na temat wojska i nikt sie go nie czepił
Post #49 18 Mar 2006, 08:26
"- Przypożądkowanie:
+Żołnież [Paladyni i wojownicy] - ludzie - pancerze strażników Stromwid, krasnoludy - Ironforge - elfy - Teldrasil - gnowy [nie są brani pod uwagę] - do ustalenia; broń: ludzie - miecze jednoręczne/dwureczne [najlepiej zrobić dwa oddziały], krasnoludy - topory [to samo co w przypadku ludzi], elfy - miecze [to samo]
+Strzelcy [Łowcy \"Hunterzy\"] - ludzie - [nie są brani pod uwagę], krasnoludy - pancerze mountainerów, strzelby, elfy łuki, pancerze [do ustalenia], gnomy [nie są brani pod uwagę]
+Zwiadowcy [łotrzyki \"Rogue\" i łuwcy ludzi i gnomów, wojownicy gnomów] wszystkie rzeczy do ustalenia za wyjątkiem obowiązkowej chusty na twarzy
+Magowie [Magowie, Druidzi i Warlockowie]: do ustalenia szata i broń
+Kapłani [Kapłani i Druidzi]: do ustalenia szata, broń obuchowa"

😎
Coś mi się wydaje że stwożenie jednolitego wojska w tym sensie to niezbyt dobry pomysł, bo kto założy jakąś kiepską zbroje jeżeli ma unikat, czy epika?
Mi się wydaje ze powinno to się rozwiązać za pomocą tabardów - można je kupić u niektórych mobów.

Ps. Raven napisałeś że ludzie nie powinni mieć strzelców, ale dlaczego? Przecież ludzie mogą biegać z kuszami, bo to typowo ludzka broń...
Post #50 18 Mar 2006, 09:29
ktoś odkurzył ten temat widze... słucham dalej
« Wróć do forum 1 3 4 5 6

Archiwum Mroczne Wrota • tylko do odczytu • 2026