📦 Tryb tylko do odczytu – prywatny serwer RPG-WoW «Mroczne Wrota» (~2006 r.)

NOWYpomysł
« Wróć do forum  •  20 post(ów) w temacie 1 2
Post #1 25 Dec 2005, 19:42
mam taki nowy plan...

Projekt społeczeństwo:

Przygotujmy i przeprowadźmy wybory na
    burmistrza SW
    Warlorda O

No i dajmy im jakichś podwładnych... np alliance są podwładni SW a horda Ogr... te miasta mogą być zamienne z Darnassusem i UC, itd... jak zechemy... tylko narazie 2 potem sie rozlozy na wszyskie 6, albo i wiecej 😉 ...
      no ok... tylko chcualbym poprosic o troche pomocy, pomysł chyba fajny, ale 3eba do tego ich popchnąc CELEM... zeby mieli w tym ubaw... i cheć ciągnięcia dalej awansu itp...żeby dawało im to jakąś satysfakcje...
      czyli pytanie moje do siebie samego i do was "po co?" takie coś ma powstać...

Sprawa druga:
      Przypominam ze zrobilem skrypcik ktory umozliwia po zabiciu player w odpowiednich ramach różnicy poziomów... zdobycie rzeczy jakie on nosi na sobie i jego kasy... jest to tylko ograniczone poziomem konta... czyli narazie dziala dla GM ale chce to zdjąc...
      moje pytanie kiedy ... i czy macie dodatkowe sugestie...

mi i wielu osobom ten pomysł sie podoba, dodam NA ŻADNYM INNYM tego nie ma...

moze to wprowadzić strach u graczy.. ale tak jest i w zyciu...

wiec i burmistrz bedzie musial miec niezle guardy... jak sie na niego raid zaczai to bedzie krucho...😀

co wy na to?
KEt
Post #2 26 Dec 2005, 09:39
no hmm co do burmistrza musze sie zastanowic, a co do loota z zabitych playerow jestem jak najbardziej za, w koncu zabicie kogos poza satysfakcja 😀 ma i tez wymierne korzysci 😊 hehe, jak i smierc bo mozna duuuuzo stracic, tylko Tempik wg mnie loot jest dziebko za duzy ( po zabiciu gracza wypadlo mi ze 7 przedmiotow + gold do wziecia )

teraz hmm tak ostatnio gram i mam pare pomyslow, ktore dobrze zrobione moglby ulatwic troche zycie na serwerze, ktore jest nader brutalne 😀 wiec

1)myslalam nad stworzeniem Mistrza Krawiec , Kowala , Zielarza, Inzyniera, Garbaza oraz Rybaka

Bylyby to NPC ustawione w miastach albo nieopodal ( po jednym minimum na glowne miasto O i SW ) , w miejscach dla siebie charakterystycznych
Zbieranie surowcow zabiera mnostwo czasu w grze, a czasami po prostu nie ma na to czasu i czlowiek tylko gra na questy, to troche bez sensu. Teraz co mieliby sprzedawac ( zajmuje sie tylko szyciem i zielarstwem oraz wedkarstwem i troche trudno jest mi mowic o innych zawodach ale ... )

[b]Krawiec
- mozna kupic gotowe ( bolt of... ) materialy do szycia
Kowal - tutaj moga byc albo przetopione sztabki ... albo jakies gemy
Zielarz - coz tu duzo mowic ziolka...ziolka....ziolka ( sa tacy w swicie ale nie sprzedaja wszystkich ziolek i sa one dosyc tanie )
Inzynier - rozne dziwne czesci
Garbaz - skorki
Rybak - no sprzedaje... ryby 😊, ten nie ma dwoch zdan musi stac nad woda

Sprawy techniczne :
- nad cenami musimy podumac, nie moga byc za niskie, ale tez bez przesady
- mysle, ze moznaby raz w tygodniu takim przedawca ( na jeden dzien ) dodac jakies rare przedmioty do przerabiania ,czy recepty, oglaszajac powiedzmy w grze, ze wlasnie przyjechala nowa dostawa dla mistrzow, albo oglosic dzien sprzedawcy

[b]2) MOUNTY

Drogie to w cholere, a jak ulatwia zycie 😊, wpadlam na pomysl zrobienia serii questow, dla graczy tak aby na koncu byli w stanie kupic mounta oraz nauczyc sie jezdzic na nim ( czyli ok 120g? wiem ze sa drozsze, ale taki starczy )
Najpierw myslalam o po prostu daniu mounta na koniec serii tych questow, ale doszlam do wniosku, ze lepszy bylby podstep 😊..... za odwiedzenie kazdego npc ( zaraz podam szczegoly ) gracz dostawalby pewna sumke w zlocie , rosnaca, jak sie skapnie czego dotycza te zadania to juz jego plus 😊 jak nie i wyda , ma pecha :rotfl: ... wiec....

- teksty dokladnie jeszcze wymysle
- powiedzmy z 15-20 npc rozstawionych po swiecie ( nie musza byc daleko , powiedzmy zadania rozpoczynalby sie w O i SW, ostatni konczylby sie w IF czy D oraz UC czy TB )
- kazdy opowiadalby czesc historii o legendarnym mouncie( tutaj podstawie konkreta ale narazie ogolnie ) i jezdzcu, ktory jako jedyny go dosiadl ; kazdy po trochu, mowiac na koncu, ze on wiecej z tej historii nie pamieta, ale slyszal ze.... i tutaj podaje ogolnikowa lokalizacje.... baaaardzo ogolnikowa ( cos w rodzaju 2x trudniejszego biegu na orientacje 😀 )
- nagroda pieniadze ktorych suma daje nam kase na mounta, ostatni NPC opowiada nam koniec historii oraz otwarcie mowi ze daje nam pieniadze na wyszkolenie sie w jezdzeniu na zwierzaku ; kasa z wczesniejszych to kasa na mounta
- mysle, ze ten ostatni NPC moglbybyc tym legendarnym jezdzcem ( przydal by sie model jakiegos dziadka jak istnieje 😊 )
- co do historii to ja wymysle, ale najpierw chce miec jasnosc czy taka forma zdobycia mounta podoba sie wam ( ja mam tendencje do ulatwiania ludziom zycia )
-aaa zadania musialbyby byc na zasadzie ciagu, tylko i wylacznie w ten sposob cala historia mialby logiczny ciag i sens 😊

czekam na wypowiedz
Post #3 26 Dec 2005, 12:28
no co do burmistrza nad tym tu myslecc 😀

a co do lootow nie wiem czy uda mi sie ograniczyc... pokombinuje... ale fajnie ze wpadlem na ten pomysł... kurna chyba naprawde jeszcze NITK o tym nie pomyślał... wiecie co to będzie 😀:D:D

co do questów ok.. hm co do mountow w ten sposob... cos wymyslimy... no ułatwic zabardzo nie mozna... w sumie sam nie wiem co to za sens...z takimi drogimi mountami czemu blizz tak zrobil... dostajesz rosłego faceta, kobiete, elfa, czy orka i co... musi biegac na piechte przez 50 lvli zeby moc jezdzic.. no nie wiem... jestem za ułatwieniem...
btw: ciekawe czy jak sie zabije umountowanego to wyleci mount 😀

co do sklepikow ... hm 3eba tylko ID itemow i robimy 😀
Post #4 26 Dec 2005, 17:39
Tak mysle i nasuwa mi sie watpliwosc co do zabierania ekwipunku...
Jak wiadomo alliance zaczelo otwarte lowy na horde pomyslmy co sie stanie jak polowa graczy hordy straci polowe swojego ekwipunku ktory tak dlugo zbierali ?... mnie osobiscie by to tylko zniechecilo... i albo bym przestal grac albo przeszedl bym do alliance. W przypadku alliance utrata ekwipunku nie jest taka grozna zaraz zbierze sie ekipa i pojda na elity z ktorych mieli przedmioty... Zreszta co rozmyslac nad sila alliance i hordy, druid ktory mial 1 poziom wiecej zabil mnie 1 szarza, a ja nawet nie zdazylem czaru rzucic, po takiej przygodzie gdyby mial mi zabrac ekwipunek chyba bym sie zalamal... taki druid zabil kilka innych osob i nikt mu nic nie zrobil... Nie ma sensu urzadzac pvp horda vs alliance bo horda jest duzo slabsza wiadomo co sie dzialo jak 1 gracz z hordy pokonal jakiegos gracza alliance to bylo dobrze... dajmy ze na takim evencie mozna zbierac drop z cial pokonanych, efekt no coz horda na golasa wraca do domu... wiec jezeli chcecie wprowadzic cos takiego to proponuje, aby drop z przeciwnika byl rowny nawet 1 itema, najlepiej by ten item nie byl typu co mozemy nosic tylko my... wiem po sobie ze gdybym stracil chociaz 1 taki item to by mnie to tylko zniechecilo do dalszej gry...
Pomysl bardzo dobry ale zastanowmy sie co sie moze stac, zrobmy tak aby nie zniechecic tym do gry, bo 1 wjazd alliance i co tu duzo mowic...

Co do pomyslu mistrzow danej profesji, bardzo dobry pomysl, seria questow z mon. tez dobry pomysl... ale 80 golda nie jest z nowu tak tragicznie + 20 na nauke, gorzej z tym co kosztuje 1000 g...
Pomysl z Burmistrzem i Warlordem tez fajny, jak najbardziej jestem za...

Pozdrawiam...
Post #5 27 Dec 2005, 02:20
cienko ta horda przendzie... w sumie hordu druidzi nie sa gorsi od druidow elfow... 😛 czyli ludkow malo...

a poza tym.. 3eba bedzie sie bac.. wychodzic na ulice.. mroczne wrota to ziemie niebezpieczne... 3eba sie dobrze rozgladac i wsluchiwac aby sie ktos ci nie zakradl ...

Dosyć gupiego polowania na mobki... wprowadzmy reality... jesli ludzie sie zniecheca.. to są słabi.. takim to tylko dawać dawać i dawać... spokojnie sobie pojdą mobka natłuka i są 😊 ... jak dla mnie do bani takie cos... 0 rpga... pamientam ten strach jak sie w Noxie (np) bało wyglądnąć za róg (chodz gra byla prosta)... i to bylo cos fajnego... co prawda nikt mnie tam nie grabil.. ale wlasnie o to chodzi...

Aha dokładnie sytuacja wygląda tak :
można ograbić tylko jesli ofiara jest starsza bądź równa w lvlach od nas... przynajmniej na razie ale planuje to zmienic na zasieg w roznicy lvli <-1,&)

Jeszcze coś mi przyszło do głowy na ten temat
W sumie mozna wykombinować jakiś kodeks honorowy...miejsca i sytuacje w których taka bujka jest dozwolona... i całą oprawę tego..
wtedy napady byłyby karane... zabujcy ścigani przez utworzone w tym celu oddziały burmistrza 😀... itp.... jak widać GRA SIE ROZPOCZYNA
Post #6 28 Dec 2005, 22:31
Burmistrzowie... hmmm .... pomysł wydaje się dość dziwny... jednego gracza obdarowywac wielka wrecz sila. Wprowadzając realia społeczeństwa do gry możemy zupełnie niechcący uczynić ją monotonną, i za bardzo podobną do naszego życia, pozatym czym takim zajmowałby się burmistrz? Byłby to gracz jak karzdy inny, który chce czasami sobie powybijać kilka wilków, stłamsić kilka orków. A usadzanie graczy przy papierkach i nasyłanie na nich problemów graczy byłoby z naszej strony lekkim nietaktem. Zmienie sens pytania jakie zadał Temp: Burmistrz czym by się miał niby zajmować??

Co do lootu z graczy jestem za, i raczej nie mam obiekcji, choć musiałby być ograniczony, tak aby był tylko dodatkiem do walki pvp, a nie na nim opierala sie cala finezja. Bo z tego moglibyśmy wychowac materialistów na naszym łonie 😛

NPC mistrzowie... genialne

Pomysł Burmistrza natchnął mnie, i w sumie wymyślilem żeby zamiast burmistrza, podzielić świat na księstwa rządzone przez gildie. Mogłoby to nadać gildiom i ich tworzeniu nowy sens bytu. Gildie walczyły by o strefy dominacji za które by odpowiadały , ich przedstawiciele byliby swego rodzaju Arbitrami na danym terenie. Odciązyło by to nas od niektórych sporów. Wtedytez potrzebneby byly negocjacje z innymi gildiami, odpowiedzialnymi za inne tereny, ktore sobie wywalczyły. Głowy tych gildii, mogliby tworzyć swego rodzaju rząd, który zastępowałby młodego króla< którego w gruncie rzeczy mozemy ubić 😛>. Mogliby oni decydowac o natarciach na horde itp. Grunt to dać gildiom podstawy do bytu. Możnaby było postarać się o siedziby dla nich na terenach podbitych. Żeby nie zniechęcać graczy, że mają same minusy z bycia gildia wladająca skrawkiem świata, możemy dać im pewne umiejętności które, niebędą zbyt silnei bedą miały na celu walki zespołowe. Do tego gildie mogłyby zarabiać, kardzy okręg dysponowałby określonym tygodniowym przychodem, zmieniającym się w zależności od wizyt złozonych przez graczy na danym terenie , zakupów itp. mówiąc konkretniej od nas 😛
< skomentujcie co o tym myślicie, to może powiem więcej 😛>
Post #7 31 Dec 2005, 08:48
nom to prawie jak ja w poscie "o gidiach" -> gildiarze.... super pomysł... 3eba go rozbudowac w wsiać w życie...

punkt 1. stan początkowy.

wlasnie jak go ustalić? mamy juz pare gildi, jak im przydzielic juz jakies tereny, czy ustalamy tereny neutralne (bez wpływów gildi) a reszta to wolna amerykanka; kto pierwszy i silniejszy i sprytniejszy?
Post #8 31 Dec 2005, 11:16
Fajny pomysł, od razu zróbcie żeby sie pojawiało na ekranie
"****** Guild Teritory" po wejściu na ten teren, tak jak jest po wejściu do miasta. Jeśli sie da oczywiście. Przy głównych drogach przy wejściu na teren gidlii niech będa tabliczki informacyjce.
Post #9 01 Jan 2006, 21:21
Jeżeli chodzi o organizacje... moglibyśmy zrobić to w taki sposób :

Możemy stworzyć pewien przedmiot... coś w rodzaju Klucza Do Bram Miast.. klucze ukryjemy w pewnych miejscach na terenie danych prowincji... tak będzie tylko z początku... Ogłosimy to, następnie poczekamy, która gildia pierwsza odnajdzie owy artefakt.

Jako pierwsze prowincje nominuje narazie tylko 4 główne miasta SW;IF u ally i OG;UC u hordy . ponieważ są to miasta najbardziej zaludnione, reklama tam szybko się rozniesie.

Jeżeli jakaś gildia zechciałaby objąć kontrole nad daną prowincją, zobowiązana będzie wyzwać gildie ... może sie to odbyć forumowo, bezpośrednio lub przez GM. Wtedy jeden dzień w tygodniu dana gildia może zostać wyzwana, żebyśmy nie musieli co chwile prowadzic spotkań.

Taka jest moje koncepcja...

PS.: Klucz do Bram Miasta może otwierać pewną bazę w miastach, Dom Gildii, w której znajdować się będą kupcy specjalni, sprzedający niektóre towary z 10% rabatem na pzykład.... chybaże da się ustalić rabat dla gildii w okręgach/ prowincjach 😛
Post #10 08 Feb 2006, 11:45
zamierzam wprowadzić ten pomysł już niedługo... więc ?

Archiwum Mroczne Wrota • tylko do odczytu • 2026