📦 Tryb tylko do odczytu – prywatny serwer RPG-WoW «Mroczne Wrota» (~2006 r.)

Recovered topic 4885
« Wróć do forum  •  20 post(ów) w temacie 1 2
Post #11 12 Apr 2006, 20:46
QUOTE(Shadowlady @ Apr 12 2006, 09:38 PM)
Ot, właśnie tak. A to i tak tylko pierwsze z przeszkód przed uzyskaniem konta 😛
[right][snapback]14639[/snapback][/right]

pożyjemy zobaczymy może uda mi się po miesiącu wstąpić do waszych szeregów 😀
Post #12 12 Apr 2006, 20:49
Hmmm... Ćwicz cierpliwość wojowniku... Przyda Ci się. 😀
Post #13 12 Apr 2006, 20:55
weź mnie chłopie nie dobijaj , dobra nie ma co gadać tylko za NAPRAWDE niezłą opowieść się wziąść to może jakoś przejde 😉
Post #14 12 Apr 2006, 23:46
hack & slash, czemu nie :> ?
wszyscy czasem lubimy poucinać trochę kończyn. Szkoda tylko, ze w zasadzie mało dowiedzieliśmy się o bohaterze.

Ze stylem nie jest tragicznie (powtórzenia na początku, karczma -> lokal, buda z piwem pan Mietka, szynk, oberża).Poza tym w jednym miejscu historii piszesz o bestii – rzeczownik rodzaju żeńskiego. A dalej mówisz o niej (bestii) on.

Napisałeś to w narracji pierwszosobowej co jest trudnym zadaniem, ponieważ w tym wypadku narrator zazwyczaj nie jest wszechwiedzący (wie tylko ile sam zobaczył). Przy takiej sieczce nie stanowiło to problemu, gorzej gdyby fabuła miała być bardziej skomplikowana.

Twoja opowieść nie brzmi to za to nienaturalnie, a to duży plus (narracja pierwszoosobowa zazwyczaj brzmi sztucznie, dlatego w każdym poradniku jak pisać odradza się ją początkującym).
Post #15 13 Apr 2006, 04:55
juz wcześniej napisałem ,że do opowiadań pisania się nie nadaje 😀 ale COOL że podzieliłeś się ze mną swoją opinią
Post #16 13 Apr 2006, 07:46
QUOTE(Wild_Beast @ Apr 13 2006, 04:55 AM)
juz wcześniej napisałem ,że do opowiadań pisania się nie nadaje 😀 ale COOL że podzieliłeś się ze mną swoją opinią
[right][snapback]14678[/snapback][/right]

Nie też jestem pisarzem, ale mówie szczerze - da sie cos całkiem dobrego napisać. Ja zrobiłem tak:
1) napisałem plan w punktach co sie dzieje w historii.
2) potem dopisałem jescze klika punktów (zeby było koło 15 minimum)
3) przeczytałem je sobie klika razy i zmodyfikowałem żeby historia była ciekawsza
4) zacząłem zamieniać jeden punkt na klika zdań
5) po dojechaniu do końca, kolejna iteracja, kolejna rozbudowa punktów
6) gdy uznałem że tekstu jest wystarczająco dużo, zabrałem sie za stylistyke (wywalałem typowe i standardowe określenia na inne, żeby wprowadzić klimat)
7) po tym kolejne przejście - zadbanie o spójność - wszystko w jedenej osobie (u mnie w pierwszej, jeden rodzaj, itp - generalnie powinno byc jednolite i już
8) wycięcie słów które spowalniają akcje, ale to u mnie bo zaczeło być zbyt rozwlekle
7) po tym copy-paste do worda i usunięcie ortografów i innych błędów
9) wklejenie na forum
10) "organizacja" tekstu - ustawienie akapitów, wytłuszczenie tego co powinno być wytłuszczone, sprawdzenie czy zdania nie są poszatkowane.
11) czekanie na opinie i poprawa

Wiem, że w ten sposób niedorównam nigdy komuś kto ma trochę smykałki do pisania , ale dla takiego technicznego rozumku jak ja metoda jest skuteczna.
Post #17 13 Apr 2006, 08:12
zrobiłem prawie wszystko co tu opisałeś ale ja nie mam pomysłu na opowiadanie 😀 ostatnio wpadłem na pomysł , że po stracie kumpla wyrusze w droge przez Las Elvynn do Stormwind. Tylko trzeba pomysleć na co natrafie podrodze 😉
KEt
Post #18 13 Apr 2006, 10:33
jak dla mnie to co napisales nadaje sie do dzialu "HISTORIE czyli radosna tworczosc" a nie jako opis postaci, wiem tylko ze lubisz siec , zabijac , tluc ... i umarl ci przyjaciel hmm zyjemy w stanie ciaglej wojny i to jakos powszednieje ( mowie o wowie zeby nie bylo 😀 )

a to kim?, czym? jest Telarion tego generalnei nie wiadomo ( chodzi o takie przedstawienie na tle historii, opowiadania, nie wiem czegokolwiek , aby czytelnik wiedzial z kim ma do czynienia ) .

Moge smialo stwierdzic, ze na dzien dzisiejszy nie masz o tym zielonego pojecia. ( u mnie by nie przezlo bez dlugiej i zmudnej rozmowy na temat twojego JA Telarionie ( u Ipka moze przejdzie 😀 )
Post #19 13 Apr 2006, 11:41
QUOTE(KEt @ Apr 13 2006, 11:33 AM)
jak dla mnie to co napisales nadaje sie do dzialu "HISTORIE czyli radosna tworczosc" a nie jako opis postaci, wiem tylko ze lubisz siec , zabijac , tluc ... i umarl ci przyjaciel hmm zyjemy w stanie ciaglej wojny i to jakos powszednieje ( mowie o wowie zeby nie bylo 😀 )

a to kim?, czym? jest Telarion tego generalnei nie wiadomo ( chodzi o takie przedstawienie na tle historii, opowiadania, nie wiem czegokolwiek , aby czytelnik wiedzial z kim ma do czynienia ) .

Moge smialo stwierdzic, ze na dzien dzisiejszy nie masz o tym zielonego pojecia. ( u mnie by nie przezlo bez dlugiej i zmudnej rozmowy na temat twojego JA Telarionie ( u Ipka moze przejdzie 😀 )
[right][snapback]14698[/snapback][/right]

to prawda że BARDZO lubie sieć dlatego ściągnąłem sobie WoWa.
Czy lubie zabijać ?? hmmm tak średnio, lubie grać fair play , walki typu "wbicie noża w plecy" mnie nie kręci
Lubie eksplorować świat z drużyną ale czasami musze solo powalczyć.
Post #20 14 Apr 2006, 12:52
A ja powiem tyle, najgorszy server w polsce 😛
😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛

Archiwum Mroczne Wrota • tylko do odczytu • 2026