📦 Tryb tylko do odczytu – prywatny serwer RPG-WoW «Mroczne Wrota» (~2006 r.)

Dyskusja o levelach i RPG w grze
« Wróć do forum  •  66 post(ów) w temacie 1 2 3 4 5 7
Post #21 09 Feb 2006, 21:34
Jedyną przeszkodą dla takiej postaci z 89 levelem byłby tylko boss. Właśnie taki graczbez problemu wejdzie do miasta i je całe wyrżnie... Co gdy jakś postać na max levelu za kamyczki, wyskoczy na wypad a la "zarznijmy wszystkich z przeciwnej frakcji bo ja mam najwyższy lvl"? Wiadomo że prawdziwi gracze rpg tak nie postąpią ale jakis fałszywy expiarz udajacy klimat na eventach napewno się znajdzie, a przecież gm nie zawsze moga wszystko kontrolowac i sprawdzac na czas. Pozatym jeżeli chodzi tutaj tylko o klimatyczne granie to po co, do jasnej cholery, różnme levele? Co ma to dać?
Post #22 09 Feb 2006, 21:40
Warning: mysql_connect(): Access denied for user
Post #23 09 Feb 2006, 21:48
Post #24 09 Feb 2006, 21:57
Tak naprawdę chodzi tu o dwie rzeczy: o klimat i możliwości jakie daje level (bo przecierz to tylko cyferka 😛) Klimatyczna postać to tak która ma przynajmniej zarys tego co zamierza robić w grze, a nieklimatyczna bedzie tylko myslec o jaknajlepszym ekwipunku, hp, manie i o tym kogo juz może pokonać. Jest to bezsen. Problem który teraz powstał szkodzi całemu społeczeństwu graczy Mrocznych Wrót. Apeluję do administaratora (bądź administratorów, bo nie wiem jak teraz wygląda sytuacja z władzą...) aby stworzyli jakąś sondę, boądź cokolwiek innego co pomogłoby szybko rozwikłać ten problem. Dlaczego sonda? Bo żekomo to my, gracze, jesteśmy "wnętrznościamy tego servera, to my go nakręcamy więc to my mamy prawo wybrać czego chcemy w bardzo prosty demokratyczny sposób. (oczywiście gm to tez gracze 😛). Jedyny problem to ustalenie opcji do wyboru... Czy chcemy tych "kamyczków" czy może jednolity level dla wszystkich? Jeżeli tak a tak, to jaki ma być ten level w obu przypadkach. Zakres mamy od 60 do 92. Niech wkońcu cos zostanie postanowione!

Edit:
(jeszcze nie bylo kolejnego postu Gorda) Tak, tylko kto będzie rozdawał kamyczki, i za co konkretnie? Padło już tutaj stwierdzenie o istniejących "powiązaniach" miedzy gm a zwykłymi graczami. Ja nic na ten temat nie wiem (może jestem tutaj za krótko?) ale moim zdaniem jeżeli coś miałoby byc oceniane na jakąś nagrodę niech wybiera "lud" a nie jakaś określona ekipa. Wtedy byłoby (chyba...) sprawiedliwie.
hotshot
Post #25 09 Feb 2006, 22:04
// Post Skasowany, wywo?ywam b?ad w bazie \\
Post #26 09 Feb 2006, 22:07
wogole ciekawi mnie fakt ze tylko gracze z kultu sie praktycznie wypowiadaja w tym temacie. czyzby tylko nam zalezalo na klimacie?

hotshocie i tu jest kolejny problem, większośc graczy zagląda tylko kilka razy na forum aby zamieścic swój opis i od czasu do czasu zgłosić buga (o ile im się zachce). Bardzo nad tym ubolewam...
Post #27 09 Feb 2006, 22:14
I tu znowu popre Hotshota... ze wizja 89 lev. jest przerazajaca a nagradzanie przez gmow.. badzmy szczerzy zawsze sa rowni i rowniejsi, znaja sie bardziej lub mniej, co z gm ktory gra w grze zwykla postacia nagrodzi sam siebie bo uzna ze on jest klimatyczny i chce byc hero batman, moze troche przesadzilem ale rozni gm byli i rozni gm beda... Z kolei nie chce miec wiecej jak 60 level wiec ewentualna nagroda za fajna gre dla mnie i innych byla by kara. Wolalbym zamiast tego dostac jakis przedmiot... tyle razy sie mowilo ze ciezko znalezc jakies komponenty do szycia czy innych profesji... moze nagroda niech bedzie taki sorowiec... chodzi mi o to by nie nagradzac levelami bo bedzie to wiekszym poszkodowaniem co dla niektorych niz nagroda. Dawniej pamietam ze byly pytania czy gm nagradza za klimat itp. padala odpowiedz ze gm nie moze sprawdzic wszystkich dokladnie i czy dana osoba udaj eprzy gm czy naprawde gra... wiec nie bylo owych nagrod... Kolejnym argumentem dla mnie ze nie chcialbym wiecej niz 60 to jest to ze lubie pojedynki miedzy graczami PvP, a jeszcze bardziej lubie gdy sa one wyrownane gdy adrenalina rosnie gdy raz ja raz przeciwnik mi dokopie.. 😊 majac wyzszy level duzo od nich wiem ze nie maja szans wiec pojedynek z nimi nie ma sensu, wiec bylaby to dla mnie kara... Wiele osob moze mowic ze mam 60 level nie mam co robic exp juz nie rosnie itp... a wiec osiagnolem 60 level wiecej juz nie moge sie nauczyc... 60 to tak w sam raz na emeryture juz nie bede lazil na potwory jak dawniej pomoge slabszym, naucze ich tego i owego pojde do kuzni wykuje cos co swiat MW nie widzial... kto wie moze zaczne gotowac przyzadze jakas potrawe ktora zjemy wieczorem przy ognisku a jak sie spodoba udam sie na konkurs kucharski... mozne zaczne zglebiac tajniki inzynierii nigdy na to nie bylo czasu a teraz mozna sie tym zajac... Kto powiedzial ze mam 60 level i rozwoj postaci zakonczony a profesje ? to co nie rozwoj postaci?...

Podsumowujac chcialem podsunac pomysl by nagradzac graczy przydzielajac im punkty jak na stacjach benzynowych 😀.. ktore potem mozna zamienic na nagrody... mowi sie ze monumty w grze to drogie... mozesz zbierac punkty za klimat a potem wymienic je na monumta... moze ten co kosztuje 1000 zlota bedzie mozna w koncu kupic zaa punkty ktore sie uzbiera...
Post #28 09 Feb 2006, 22:16
Tak czytam i czytam, to moze sie tez wypowiem... Nie mnie tutaj decydowac wiec nie bede zanudzal wywodami...

Ocena bedzie nieco subiektywna...

Max lvl 60:
Plusy:
+ Zroznicowanie umiejetnosci postaci
+ Wyrownanie szans graczy ktorzy wiecej czasu poswiecaja na rozmowy
+ Osoba osiagajaca ten lvl jest zmuszona zaczac odgrywac postac... chocby z nudow bo i tak nie ma juz do czego dazyc... Moze sie wiec zajac zdobywaniem sławy, pieniedzy, czy tez 'wladzy' na serwie
+ Ludzie zaczna myslec i materializowac jakies tam swoje najdziwniejsze pomysly, by nie stac w miejscu tylko cos robic

Minusy:
- To nie wina postaci ~60 lvl ze czesciej siedza na serwie przez co szybciej zdobywaja lvl
- Nie kazdy robi postac skorą do rozmow... wiec trudno pozniej bedzie takiemu pustelnikowi... bedzie musial zmienic koncepcje postaci

Co do tego ze postac caly czas sie rozwija i nie stoi w miejscu... Postac moze sie rozwijac psychicznie, taktycznie... I tak nie zdobylaby zbyt wielu nowych umiejestnosci z talentow, a uniemozliwiloby to stanie sie czyms w rodzaju bogow... Bo za duzo statystyk to tez nie dobrze...

Max lvl 89:
Plusy:
+ Możliwosc ciaglego sie rozwijania... szansa dla tych, ktorzy maja wiecej czasu na granie... albo graja nocami kiedy malo ludzi, a samemu ciezko odgrywac postac...
+ Znaczne wybicie sie pojedynczych graczy, ktorzy stana sie bohaterami... (o ile nie beda oskarzani o expienie... bo wtedy nie zostana uznani)

Minusy:
- Lvl moze byc tym celem priorytetowym... jesli w przypadku 60 jest to w miare osiagalne... to tutaj moze to trwac bardzo dlugo...
- Wybicie sie pojednyczych graczy przez co dalej moga byc klutnie i wyzywanie sie od expiarzy
- dla niektorych lvl wrecz nieosiagalny
- tak wielkie odbiegniecie jednych graczy od drugich, ze ci o mniejszych lvl beda woleli zbic kilka potworkow, by gonic tych 'wielkich'... zamiast wziasc udzial w klimatycznej akcji

To by bylo wszystko co w tym momencie przychodzi mi do głowy... Nie trudno sie domyslic ze bylbym za max lvl60, ale nie ode mnie to zalezy i cale szczescie... Ja i tak sie dostosuje...

Co do pomyslu Ipkiss'a mysle ze jest ciekawy... tylko wydaje mi sie ze z biegiem czasu moze nie wypalic... Z poczatku moze byc slicznie, ale pozniej mg moga byc zmeczeni ocenianiem odgrywania postaci. MG beda mieli duzo wiecej roboty zeby tego wszystkiego dopilnowac, co po pewnym czasie moze stac sie nużące... i przestac spelniac swoja role... To oczywiscie czyste wywody daleko wychodzace w przyszlosc, ale na wszystko trzeba zwrocic uwage i rozwazyc wszelkie mozliwe koleje losu... I MG musza sie przygotowac nerwowo na glosy typu: "Powinienem dostac wiecej kamieni... On dostal a ja nie... Ja lepiej odgrywalem..."

Ale to tylko moje małoważne, czarne wizje... Ogólnie pomysł Ipkiss'a jest ok jesli tylko MG sie zgodza bo to ich powinnismy zapytac, a nie graczy... W koncu to od nich bedzie wymagalo wiecej pracy i poswiecenia...

Tak wiec zapytajmy MG... Niech moc bedzie z wami... (i stalowe nerwy)

PS. Kurcze a planowalem krotko i zwiezle... 😐
Post #29 09 Feb 2006, 22:19
Post #30 09 Feb 2006, 22:26
Gord twoj pomysl jest nie z tej Ziemi... A ciekawe kto tym sie zajmie, co? Pomyslmy czasem o ludziach... Mialbys ochote caly dzien opisywac histrorie jakies... kto ile i za co? a z zycia prywatnego zrezygnowac... A jak jeszcze gracze zaczna oceniac i sie wtracac w decyzje MG to ciemno to widze... najpierw zrobi sie chaos, pozniej bedzie niemilo, a na sam koniec bedzie bum i NIENAZWANY wysle w cholere ten caly swoj swiat...
« Wróć do forum 1 2 3 4 5 7

Archiwum Mroczne Wrota • tylko do odczytu • 2026