📦 Tryb tylko do odczytu – prywatny serwer RPG-WoW «Mroczne Wrota» (~2006 r.)

Dyskusja o levelach i RPG w grze
« Wróć do forum  •  66 post(ów) w temacie 1 2 3 4 5 6 7
Post #31 09 Feb 2006, 22:33
Warning: mysql_connect(): Access denied for user
Post #32 10 Feb 2006, 01:12
Więc tak,

Tomm – Nie będzie czegoś takiego jak samotne wybijanie całego miasta. Po 1 Osoba która by tak mogła zrobić (W co wątpię) nie dostała by za to Expa (Wiec po prostu nie opłacało by się jej to) odgrywanie postaci tez by to nie było wiec kamyka w nagrodę tez by nie dostała:) jedyne wyjście to zbanować taką osobę za łamanie klimatu 😊
Co do sondy, nie ma sensu jej robić gdyż nikt nie glosuje w sondach na forum :/ Taka prawda

Gord – Co do rozmów na wishpie już myślę nad punktem w regulaminie który zabraniał by namawiania 2 postaci na whispie do np. podpisania listu do gildii gdyż można to rozegrać klimatycznie. Myślę tez nad zakazaniem rozmów na Generalu.
Gord nie będzie(A jak będzie to chwilowo) czegoś takiego jak (Ja lepiej odgrywam i mam tylko 64 kamyki) gdyż takie teksty będą po prostu ignorowane i dławione Banem czyli czymś co od wczoraj można dostać najłatwiej na Mrocznych Wrotach 😊. Chciał bym aby kwestie tego ile kamyczków ma dostać gracz albo który gracz ma dostać kamyk podejmowały 2 Osoby albo nawet 3 (2 GM oraz 1 gracz postronny)

Fel – GM sam siebie nie może nagradzać ale jego postać będzie mógł nagrodzić inny GM, nie można tutaj na to tez patrzeć z perspektywy, ze GM będzie oszukiwał bo to jest stwierdzenie że GM to oszuści. To tak jak byś mówił nam, że będąc GM robiłeś machlojki 😊

Leman – Aby zostać wyróżnionym powyżej lvl 60 trzeba będzie się naprawdę postarać tak wiec gracze (Expiarze) po prostu na serwerze nie zaistnieją. Po prostu ktoś kto 60 lvl zdobył tylko na expieniu nie zrobi się szybko dobrym klimatycznym graczem. (Za expienie przewiduje kary w postaci obniżenia lvl) Teraz gdy mam dużo pracy przy kompie WoWa mogę mieć włączonego non-stop w okienku tak wiec będę pilnował, gorzej w nocy ale myślę ze i na to zajdę rozwiązanie.

Mistrz gry w papierowych RPG podejmuje decyzje i są one nie odwołalne, a gracze musze zawierzyć Mistrzowi Gry i dostosowywać się do tego co mówi. Mistrz Gry staje się po prostu w danej grze Bogiem i wszystko co powie jest święte jeśli chce aby dany gracz zginął on nie ma nic do gadania jeśli za chwile spadnie na niego 40 tonowy głaz. I proszę aby się do tego dostosowali gracze nie trzymający klimatu gdyż kary będą ostre a jak widać chętnych do grania na serwerze jest pełno. Wiec to tylko kwestia czasu az na serwerze zostaną same osoby trzymające klimat

Pamiętajcie, ze gdyby nie mój pomysł max lvl był by 60 i nie dało by się już go zwiększyć rozwinąć ani nic czyli jedyne wyjście wtedy to już tylko nowa postać albo naprawdę umiejętne granie 😊 . Jeśli chodzi o najsilniejsze potworki, mogę was zapewnić, że nawet na 92 nie będziecie najsilniejszymi postaciami na serwerze, gdyż całe to zamieszanie o podniesienie lvl powstało dlatego ze chcemy dodać własne Questy(Tylko dla MW) oraz Mobki jest sporo nie zaludnionych miejsc (Jak to powiedział Temp) gdzie można nastawiać naprawdę dużo mobków które będzie trzeba zabijać grupowo, tak samo z qwestami.
Tak naprawdę największy problem, leży w tym ze trzeba by było podwoić liczbę GM co sprawia problem bo rzadko kiedy zgłasza się do nas odpowiedzialna osoba 😢

Jak na razie jestem za ustawienie 60 i 70 gdyż widzę ze tak chciało by większość graczy.
Post #33 10 Feb 2006, 01:38
Post #34 10 Feb 2006, 02:03
Widzę, że już postanowione... Pomysł dobry, jednak chciałbym aby w praktyce też się sprawdził. Najgorzej z ilością osób w kadrze dowodzącej 😢 Mogę tylko trzymać kciuki, oby wszystko wypaliło! 😂

Aha, jeszcze jedno bardzo wredne pytanie: co z lvl Tomo? 😛
Post #35 10 Feb 2006, 02:05
Jeśli widzę jakiegoś gracza na "IRCu" udzielającego się, wyrabiam sobie o nim zdanie, pewnego dnia sam się do niego odezwę i zaproponuję mu "Czy nie chciałby zakładać konta" albo np. "Czy nie chciałby być GM"

LVL Toma zostanie taki, jaki jest (bo odnoszę wrażenie, że wszyscy się na niego uwzięli za ten lvl, co znaczy, że tak jak teraz ma nad wami przewagę, będzie ją miał cały czas 😊 )

Ps. Decyzja nie została jeszcze podjęta. Czekam, aż się więcej ludu wypowie, bardzo mi się podobala wypowiedź Lemana i dotarła ona do mnie.
Post #36 10 Feb 2006, 02:17
Post #37 10 Feb 2006, 07:43
moje zdanie jest takie...

max 60 lvl... kamyki moga byc pomyslem dobrym, ale...

po 1. cokolwiek bś IPKISS nie powiedział teraz... ich przyznawanie bedzie uznaniowe i[/B] BĘDZIE[B] budzić wątpliwości, nawet jesli beda przyznawane slusznie, dlatego ze taka jest natura ludzka. Dlatego ze jeden dostanie kamyk za cala wielka wyprawe czy event, a drugi dostanie bo napisał "ja byc dzielna wojownik ja zabic stwor"

po 2. obecnie występuje troche chora sytuacja kiedy wszyscy GM grają po stronie Przymierza. Kazdy się juz zorientował ze dzieki temu dużo więcej rzeczy tam działa. I mam obawe ze podobnie będzie z kamykami... w Przymierzu będzie je dużo łatwiej dostać, bo po prostu będzie dużo większa szansa się wykazać...

po 3. kamyki ok... ale nie do 89 lvl... ta gra jest zbudowana tak, zeby miec 60 lvl... naprawde Ci ktorzy ja tworzyli mieli glowe na karku i zrobili to tak zeby smigalo akurat. rozumiem ze mozna to nagiąć... do 65 czy 70 lvl... ale postać na 89 lvl to bedzie taki swoisty Bóg... będzie rypał wszystko... nie mowiac juz o graczach... zobaczcie ze 1 poziom to jest roznica a 5 to juz jest przepasc... co widac chociazby na przykąldzie Toma... dlatego kamyki dajace mozliwosc osiągnięcia nad innym graczem przewagi bliskiej 30 (!) poziomom to gruba przesada

dlaczego poziom jest niestety tak istotny? po pierwsze walki pvp... armor jest skonstruowany tak... ze nawet jak jednego gracza na 89 lvl zaatakuje 5 na 60 lvl... to nic mu nie zrobią... bo jego armor wszystko pochłonie... a to nie jest normalne... po drugie wszyscy liczą na to, że kiedy juz kazdy dobije do tej cholernej 60tki to skonczy sie bieg za levelami i kazdy sie wyluzuje i zacznie nareszcie grac w taki spsob jak to powinno miec miejsce (tj. podrozowac... rozmawiac z innymi graczami, pomagac im, odgrywac rozne sceny itp)

z drugiej strony jasne ze fajnie byloby moc wykorzystac wszystkie skille bo polowa nie dziala... ale duzo lepszym rozwiazaniem bylaby naprawa talent mastera... poza tym na 89 lvl kazdy hunter np bedzie wygladal tak samo... a po to jest limit punktow przyznawany zeby wlasnie kazdy wybral swoja sicezke

i jeszce jedno? jak sobie wyobrazacie przyznawanie dodatkowych lvl graczom ponizej 60 lvl? np maja 45 dostana na 46... potem dobija do 60... i nie maja juz mozliwosci bic dalej, mimo iz dostali dodatkowy lvl i powinni miec mozliwosc osiagniecia 61 lvl... wiec jak... po dobiciu do 60, 61 dostana znow za friko? przemyslcie to

podsumowując

jesli kamyczki to...
1. tylko do 65 lvl
2. musi być jakis GM grajacy w Hordzie
3. musi byc jasna definicja za co nagrody
4. musi byc jasnoopracowany system przyznawania

jestem sceptyczny co do tego pomyslu, ale lepsze to niz otwarte levelowanie do 89 lvl

pozdrawiam
Post #38 10 Feb 2006, 08:08
uff dobrnąłem do końca....

Proszone zostały dwa wątki przewalające się ciągle : KLIMAT i MAKS LVL

Pokoleji

KLIMAT: Przestańcie patrzeć na GM do cholery nie może być wszędzie i on też sobie chce pograć, a moim zdaniem pilnować klimatu mamy my i nikt więcej. Gm powinien być od snucia opowieści od czegoś czego sami sobie nie możemy zorganizować bo ogranicza nas technika. Jako gracze tych co uważamy za nie klimatycznych można po prostu zniechęcić. Takim wiadomo na czym zależy na exp i itemach nic więcej.
Taki przykład wysłałem whispa (zupełnie nie klimatyczna opcja o tym później) do gracza palladyna na niższym lvl tak koło 16 chciałem mu dać mi zbędną zbroje. Udałem się na spotkanie i mówię : "Witaj dzielny Palladynie" a on mi na to " Witaj dzielny warriorze" myślałem, że spadnę z krzesła. Szybka odp że musze już iść i tylko zmierza do wieży magów etc etc. No po prostu w ten sposób zniechęcam ludzi do takiego grania uprzedziłem go że następnym razem jego podobizna będzie na forum bo wiem że każdemu może się zdarzyć i niektórzy klimatu uczą się właśnie tutaj a dlaczego by nie: nauczą się tu a kto wie może później Młotek i D&D.
Kwestia kanałów i propozycji IPKISSA owszem general zakazany no ale czasmi z hordą inaczej się nie da ( wierze żę o tym pomyślałeś ) ja osobiście na genralu pisze takiemu co łamie klimat i wiele ludzi też tak robi w innych celach staram się go nie używać to samo tyczy się whisp dobry do powiedzenia czegoś co nie powinno do wszystkich dotrzeć i do komunikacji z ludźmi nie związanym z Tobą na stałe a braku klimatu w tym chyba nie musze mówić : szepcze do ucha Elfa w Darnassus będąc w SW 😛

Więc podsumowując sami pilnujmy siebie na wzajem, ja swoich kumpli upominam na kanle nie ma emotów to chyba powinno być napisane tutaj etc etc.

MAKS LVL
Jeżeli więcej to maks to 70 ja nie chciał bym widzieć takiej sytuacji że dwóch idzie sobie zabić Onyxie jak na 1.5 wiem wiem teraz BOSSY są silniejsze ale i garcze też. Pomyśł IPKISSa jest dobry nagroda za klimat owszem nic tak nei zachęca jak nagroda ale już widze jak Ci wszyscy lolowcy( jak ich nazywam) zaczynają się upominać o swoje kryształki czy coś tam innego i weź takiemu wytłumacz żę za witaj czy bywaj nagrody nie ma 😢.
Poruszony był temat lvlu Toma a co wam do tego też mnei to troszke wkurzało ale cholera on od 3 miesięcy się bił o to co ma i miał przy tym nie małe kłopty a tu przychodzi taki jeden z drugim i w tydzień go chce dogonić i prawie mu się udaje. Uznajecie Toma za nie klimatycznego i Leith też a ja wystarczy że raz z nimi pogadałem i odegraliśmy scenkę o zapomnianej tożsamości i magu z obsesją na punkcie nieumarłych.
Rozumiem że ten maks wynika z planów jakie macie co do questów z silnymi mobami ale jak chcecie je wprowadzić to zastanówcie się czy opłaca się dawać ten maks bo już teraz woj na 50 lvl zabija elite 60 a wy chcecie zrobić oczywiście questy drużynowe więc nie wiem czy warto.

Pewnie coś znowu zapomniałem...
Post #39 10 Feb 2006, 08:43
Pomysł IPKISSA rowniez mi bardzo sie spodobal, ale mysle ze to nie wyjdzie niestety. GM nie jest wszechobecny i nie zawsze jest sprawiedliwy. NIe oskarzam nikogo, czasami wychodzi roznie. Mysle ze max lvl powinien byc 70 (Blizzard rowniez podnosi do 70 max lvl w swoim dodatku) bo jest to taki kompromis. Jednym slowem 70 dla wszystkich.... a moze zamiast nagradzac klimatycznych graczy ktos powinien karac nieklimatycznych. Moja propozycja to za kazdy dowod (screen) na brak klimatu kopalnia i 10 lvl w dol... zamiast dochodzenia dlaczego kapus zamiescil screen na forum bo to jest zenada zamiast ukarac winnego oczernia sie czlowieka ktory chce kary dla antyklimaciarzy
Post #40 10 Feb 2006, 09:17
ehh juz sam nie wiem ale Ipkiss uwierz wojownik majacy 10 poziomow roznicy jest nie do tkniecia. niech limit bedzie otwarty np. 65 a jak chcemy bysmy byli nagradzani czemu nagroda nie mialyby byc np unikalny monumt np smok czy przedmiot z unikalna nazwa... czy cos innego, zmieniajacego wizerunek gracza w grze... czy chcac dorownac innym graczom ktorzy do tej pory grali mniej klimatycznie, a nagle zaczeli cos robic i wolaja gm do karzdej swojej akcji by levele zbierac... to czy ja tez mam wolac gma na kolacje do siedziby by ocenil ze jemy kolacje klimatycznie i dal nam za to punkty?... albo wolac go do ogrodka gdy zbieram ziolka i sobie cos podspiewuje zeby bylo klimatycznie... karzdy zacznie wolac gma zeby ocenial jego postepowania w czasie gry wiec wniosek liczba gm najlepiej = liczba graczy ?...
o co mi chodzi nie chcialbym byc wyrozniony levelem za odgrywanie postaci, gdyz daloby mi to przewage sily nad innymi graczami i pojedynki z nimi nie mialy by sensu, wiec dla mnie kara.. o wiele lepsza nagroda bedzie stworzenie czegos unikatowego, co nie wystepuje w grze nie dajacego mi az tak duzej przewagi nad innymi...

Gord nie wiem co myslec o twojej wypowiedzi powyzej to wazelina straszna...
« Wróć do forum 1 2 3 4 5 6 7

Archiwum Mroczne Wrota • tylko do odczytu • 2026